Toekomstige beroepen in de zorg:

“Er is een sterke combinatie van hoofd, hart en handen nodig.”

 

Auteur: Kayleigh Verhoeven, gepubliceerd 20-06-2016

 

 

De gezondheidszorg is in de toekomst gericht op het bevorderen en herstellen van het zelfstandig functioneren van mensen in hun eigen leefomgeving. De eigen regie en veerkracht van de individu staan hierbij centraal. Deze visie op gezondheid en zorg, waarbij niet de ziekte centraal staat maar het functioneren, heeft ook gevolgen voor de zorgprofessionals. Iedere toekomstige zorgprofessional dient naast het beschikken over vakkennis over een aantal generalistische bekwaamheden te bezitten. Deze generalistische bekwaamheden en vaardigheden, zijn noodzakelijk voor  bijdragen aan het bevorderen en het herstellen van het functioneren. Professionals zullen samenwerken in multidisciplinaire teams die met elkaar beschikken over alle bekwaamheden die nodig zijn. De teams kunnen wisselend van samenstelling zijn, afhankelijk van wat op dat moment nodig is aan zorg. Dat staat in het advies naar nieuwe zorg en zorgberoepen: de contouren van de Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen, dat op 10 april 2015 is uitgebracht aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 

Invloed op het beroep

Het beroep van verzorgende en verpleegkundige is voortdurend in ontwikkeling. Zoals bekent is er sprake van vergrijzing en ontgroening. Dit geeft een samenspel van gezondheidsproblemen. Niet alleen is de groep burgers van 65 jaar en ouder groter. Er zijn ook meer behandelmogelijkheden waardoor mensen met een chronische ziekte een hogere leeftijd bereiken. Vaak is er sprake van meerdere aandoeningen waardoor er sprake is van Multi problematiek, multi morbiditeit. Binnen de samenleving zijn er risico’s voor een ongezonde levensstijl. Er is een toename van welvaartsziekten zoals overgewicht, long hart en vaatziekten. Daar tegenover staat weer dat er steeds meer technische toepassingen zijn om de (zelf)zorg te ondersteunen en de leefomstandigheden te verbeteren. Denk daarbij aan domotica.  Om de zorg(kosten) beheersbaar te houden ziet de overheid zich genoodzaakt door het nemen van maatregelen en leggen de verantwoording meer en meer bij de zorgverzekeraars en gemeenten. Deze lokale overheid in de vorm van de gemeenten en verzekeraars hebben ook een belang bij het beheersbaar houden van de zorg (kosten). Nog altijd is de zorgarbeidsintensief, mensenwerk en daardoor relatief duur. Een andere ontwikkeling is dat cliëntenraden zich gaan mengen in eisen aan zorg. Een goede ontwikkeling dat cliënten hun krachten gaan bundelen en voor belangen op gaan komen. Daarbij rijst de vraag of ‘kwetsbare ouderen’ voldoende vertegenwoordigd zijn en voldoende opkomen voor hun belangen. De beroepsvereniging V&VN heeft op dinsdag 28 april de stuurgroep van het project ‘Toekomstbestendige beroepen binnen de verpleging en verzorging’ voor het eerst bijeen geroepen. De leden hebben de gedeelde ambitie uitgesproken om tot duidelijke en toekomstgerichte conclusies te komen. Het streven is om binnen een aantal maanden de informatie aan te leveren die nodig is voor aanpassing van de Wet BIG. Dit ter borging van toekomstbestendige profielen voor hbo-verpleegkundigen, mbo-verpleegkundigen en verzorgenden. 
Voor het wetgevingstraject is input vanuit het veld en een breed draagvlak onder betrokken partijen voor deze aanpassing van groot belang. Gedurende het traject zullen de stakeholders op een passende wijze betrokken worden. Er worden verscheidene bijeenkomsten georganiseerd. 
De stuurgroep ‘Verpleging & Verzorging 2020’ bracht in 2012 advies uit over nieuwe beroepsprofielen aan de minister van VWS. Dit advies heeft de nodige discussie opgeleverd en de minister wil nu in afstemming met partijen in het veld het vervolgtraject oppakken. Een van de vervolgstappen is de wijziging van de Wet BIG. Hiervoor is onlangs het project ‘Toekomstbestendige beroepen binnen de verpleging en verzorging’ gestart. Nu is het nog zo dat de taak functie omschrijving van MBO en HBO verpleegkundigen grotendeels overeenkomt. De beroepsgroep wil hier duidelijker over scheppen en dus meer het verschil verduidelijken.

 

Commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen

De Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen (2015) heeft onderzoek gedaan naar de te verwachten zorg in 2030. Aan de hand van dit onderzoek hebben zij het ABCD model gepresenteerd. Dit model presenteert een integrale en dynamische benadering van de Nederlandse gezondheidszorg in 2030 en het professioneel handelen dat hierbij gewenst is in de context die hierbij relevant is.

Voorzorg (A)

Voorzorg betreft de hele Nederlandse bevolking en richt zich op het bevorderen van gezond leven.

Voorzorg is een maatschappelijke aangelegenheid waarbij veel domeinen betrokken zijn, waaronder de gezondheidszorg. Dat kan alleen met een integrale aanpak met aandacht voor gezondheidsvaardigheden in het onderwijs, het werk, de buurt en de zorg. Voorzorg richt zich op het ontwikkelen van veerkracht en op gezondheidsrisico’s door gezondheidsbevordering, gezondheidsbescherming en ziektepreventie, individueel dan wel collectief.

Gemeenschapszorg (B)

Als er zorg nodig is wil iedereen het zoveel mogelijk zelf, samen en in de buurt regelen. Daarbij zijn veel voorzieningen zoals de woningbouw betrokken. Technologie speelt daarbij een grote rol. Er wordt veel gebruik gemaakt van digitale informatie. Een ‘foto van de buurt’ die regelmatig wordt geactualiseerd, laat zien wat er nodig is in die buurt. Professionele ondersteuning of behandeling is beschikbaar als het nodig is. Er is één goed bereikbaar en toegankelijk aanspreekpunt en een professioneel vangnet.

Laagcomplexe tot complexe zorg (C)

Laagcomplexe tot complexe zorg is basiszorg en gespecialiseerde zorg, zowel voor acute als planbare

zorg, met een hoge mate van voorspelbaarheid van de benodigde inzet en van het beloop. Beoordeling en toeleiding gaan aan de behandeling vooraf. Functioneren is het uitgangspunt. Steeds dient gekeken te worden naar wat nodig is en niet naar wat kan. Ook in C speelt technologie een grote rol, niet alleen bij behandeling, maar ook bij communicatie en informatie.

Hoogcomplexe zorg (D)

Hoogcomplexe zorg is de zeer complexe behandeling met een lage mate van voorspelbaarheid van de benodigde kwantitatieve en kwalitatieve inzet en van het beloop, en waarbij interventies continu worden bijgesteld op grond van diagnostiek en observatie, en grote gezondheidsrisico’s in het geding zijn. Dit uitgangspunt heeft concentratie van hoogcomplexe zorg tot gevolg. Ook hier blijft het uitgangspunt: ‘functioneren’

De taken van de zorgprofessional die bij het Domein 'Voorzorg' horen in 2030

De volgende vraag is dan wat deze nieuwe zorgprofessional precies doet in 2013 als het om voorzorg gaat. Voor het domein ‘voorzorg’ benoemen de deelnemers nieuwe taken voor zorg-professionals. De rode lijn daarin is het bevorderen van de regie van burgers. De belangrijkste onderdelen zijn:

  • Beschikbaar zijn en luisteren
  • Risicoprofielen herkennen
  • Motiveren

 

De taken van de zorgprofessional die bij het Domein 'gemeenschapszorg' horen in 2030

In het domein van de gemeenschapszorg is de rol van de  zorgprofessional beperkt tot een deel van het domein.

Hieronder wordt uitgelegd om welke rollen en taken het gaat. Ook moet er binnen de gemeenschapszorg aandacht blijven voor specifieke groepen, zoals de zogenoemde zorgmijders. Deze laatste groep in elk geval niet tussen wal en schip vallen.

Dit betekent voor het werk van de zorgprofessionals:

  • Aansluiten bij het netwerk. Ondersteunen, coachen, verbinden, netwerken, activeren, begeleiden, maar ook loslaten.
  • Activeringsprofessional of participatieprofessional.
  • Signaleren en verwijzen.
  • Professional moet een link leggen tussen functioneren en disfunctioneren en de oorzaak daarvan.
  • Bemoeizorg.
  • Mensen opleiden en kennisoverdracht.

 Je kan mensen vraaggericht trainen en daarop anticiperen. Als professional kan je het oplossingsvermogen van burgers vergroten en een rol spelen bij zelfmanagement. De professional kan zijn kennis overdragen zodat de cliënt weet waar je bepaalde kennis te vinden is. ‘Een zorgprofessional moet een betrouwbare meekijker zijn.’

 

Kennisoverdracht betekent ook het omgaan met de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Want wat is je taak als zorgprofessional als mensen niets doen met de wetenschap dat ongezonde voeding, roken en drinken slecht voor ze is? ‘Informatie alleen is niet altijd genoeg. Mensen willen een keuze hebben. Soms maken cliënten ongezonde keuzes in leefstijl en voeding, maar dat is voor hen kwaliteit van leven.

De zorgprofessional krijgt een grote rol bij het afstemmen en

het schakelen binnen de zorg, maar ook bij het weer ‘ontzorgen’ en de zorg terugbrengen naar het netwerk en de gemeenschap. Binnen de wijk betekent dit meer schakelen tussen wijkverpleging en huisarts, en andere disciplines betrekken.

 

De taken van de zorgprofessional die bij het Domein 'lage complexe zorg' horen in 2030

Een zorgprofessional in de laagcomplexe zorg moet in 2030 tijdig kunnen schakelen tussen de vier zorggebieden:

  • Laag- en hoogcomplexe zorg.
  • Laagcomplexe zorg.
  • Gemeenschapszorg.
  • Voorzorg.

 

Zorgprofessionals moeten kennis hebben van elkaars expertise om precies te weten wanneer en naar wie ze kunnen schakelen. Zodoende kan het functioneren van de cliënt worden bewaakt. Hierbij wordt uitgegaan dat de cliënt centraal staat in de zorg en zelfsturing dient zoveel mogelijk gestimuleerd te worden. Zowel in de laagcomplexe als hoogcomplexe zorg, zullen in de toekomst naar 2030 in toenemende mate integraal en multidisciplinair gaan werken.

Dit vereist specifieke competenties van zorgprofessionals: werken in overzichtelijke, multidisciplinaire samenwerkingsverbanden en kennis hebben van andere zorggebieden en gebiedsoverstijgende netwerken zijn nodig.

Er is een grote rol weggelegd voor vrijwilligers in de laagcomplexe zorg. De rol van vrijwilliger is dan ondersteunend (Stavenuiter M et al. 2015).

 

 

De kritiek op het ABCD model bestaat eruit dat het lijkt op de schotten in het huidige bekostigingssysteem van de gezondheidszorg; er lijkt een nieuw schot tussen laag en hoog complexe zorg (Zijlstra, 2016).

 

Samenvatting

Alle bovenstaande ontwikkelingen brengen in het werkveld ook 'nieuwe' veranderingen in  beroepen mee. Doorgaans bestaande beroepen waarin een onderdeel extra wordt belicht. Ook ontwikkelingen met betrekking tot marktwerking, vergrijzing en oplopende zorgkosten dragen bij aan de vraag naar nieuw zorgberoepen. Op de website staan de nieuwe beroepen beschreven.

De echte veranderingen moeten nog vorm krijgen, hoewel veel veranderingen al merkbaar zijn.

 

Bronnenlijst

- de Persgroep Online Services B.V.2015. Geraadpleegd op 31 mei 2016 van, http://www.intermediair.nl/vakgebieden/zorg/dit-zijn-nieuwe-kansrijke-beroepen-de-zorg?utm_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl

- Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen, (2015), Naar nieuwe zorg en zorgberoepen: de contouren van.

- Stavenuiter M, Smits van Waesberghe E, Nederland T, de Gruijter M (2015), Wat doet de zorgprofessional in 2030? Veldraadpleging zorgberoepen in een veranderd zorglandschap. Geraadpleegd op 31 mei 2016 van, http://www.youchooz.nl/

- Zijlstra, H., (2016), Een ander beroep op Verpleegkundigen, Lezing Hogeschool Zuyd.