
Gemeente Helmond gaat transformeren in T teams
Auteur; Natasja van Oorschot, gepubliceerd op 17 juni 2016
Transities, decentralisatie en nu is transformeren een nieuwe term. Waar het op neer komt is dat professionals, sociale organisaties, wijkteams en gemeenten anders moeten gaan werken om hoofd te bieden aan vraagstukken in de samenleving. Op 14 maart 2016 hebben de Helmondse wethouders van het sociaal domein en bestuurders van de LEV groep, Zorgboog, Savant Zorg en Werkbedrijf een samenwerkingsintentie getekend.
In deze samenwerkingsintentie staan visie en samenwerkingsafspraken vastgelegd over hoe de partners gezamenlijk de lokale transformatie in het sociaal domein realiseren. Het doel is om meer eenduidigheid en slagvaardigheid te bieden aan (kwetsbare) Helmonders waaronder de grote groep ouderen.
Zo wordt ondersteuning rondom en dichtbij een inwoner of huishouden georganiseerd in de T teams waarin de verschillende organisaties deelnemen.
Het instellen van een wijkteam maakt nog geen transformatie, het zorgt nog niet direct voor een verandering (Sozio, 2016) . Zonder een duidelijk doel is het moeilijk richting te vinden (Sozio, 2016) In Eindhoven wordt er langer gewerkt in de teams van WijEindhoven (wijeindhoven,2015). Naar het voorbeeld van andere gemeenten gaat nu ook de gemeente Helmond concreet vorm geven aan het sociale domein.
Hoe kunnen sociale organisaties en gemeente werken met minder financiële middelen. Wat betekend het voor organisaties om te werken aan zelfredzaamheid. Dat lukt alleen als de gemeente en de zorgorganisaties van eigen regels afwijken. De professional moet samen met de oudere medemens, kunnen bepalen welke ondersteuning ingezet wordt. Dit lukt alleen als samenwerkende organisaties de zorgvrager centraal stellen en maatwerk leveren boven standaard regeltjes. Volgens Bunnik (2016) moeten bestuurders loslaten en alleen aansturen op hoofdlijnen.
Er is bij professionals behoefte aan meer richting en samenhang in de samenwerking en een platform om collectief verantwoordelijkheid nemen. Samen in de wijk met inwoners op zoek gaan naar oplossingen. Maar ook ruimte geven aan eigen verantwoordelijkheid. Met deze bedoeling starten vanaf mei 2016 een viertal T-teams in Helmond. De afgelopen maanden is gewerkt aan het formuleren van de opdracht en gezamenlijke uitgangspunten en het bemensen van de teams.
Samenstelling
Het T-team bestaat uit Wmo-consulenten, jeugdcoaches, wijkverpleegkundigen, participatiecoaches en maatschappelijk werkers en LEV-netwerkers. Elk gebied van Helmond (Noord, Oost, West en Binnenstad) heeft zo’n T-team. Het T-team richt zich op het verstevigen van het wijknetwerk en de onderlinge samenwerking. Het T-team is geen aparte toegang voor inwoners; Helmonders kunnen terecht bij elke zorgaanbieder of welzijnsorganisatie.
Opdracht
De opdracht van elk T-team is om met de lokale netwerken, collectieve en preventieve voorzieningen optimaal te benutten. Een vaste groep van professionals (het T-team) is hierop aanspreekbaar. Vanuit individuele (zorg)behoeften kijkt het T-team naar trends in het gebied. Wat valt op, welke patronen zijn er en welke thema’s komen terug in het gebied? Wat is hiervoor al geregeld én wat kan anders, slimmer, goedkoper? Verder hebben de T-teams de opdracht om een gezamenlijke integrale visie en werkwijze voor multidisciplinaire casussen onder alle professionals in het gebiedsnetwerk te realiseren.
De eerste bijeenkomsten van de T- teams gaan plaatsvinden in april en mei. Het initiatief wordt met enige sceptici bekeken. Tijdens de presentatie van het T team in het sociale wijkteam van Mierlo Hout (16 maart 2016) merkt Jan Snijders van KBO StLucia Helmond op: We staan nog maar aan het begin, we moeten niet doen alsof we al heel veel bereikt hebben. Het team is gericht op samenwerking tussen de organisaties. Hoe wordt er samengewerkt met de inwoners van de wijk, vraagt hij zich af. Ook merkt hij op dat er al sociale wijkteams zijn, doen die niet hetzelfde?
Integraal problemen aanpakken in de nulde- en eerstelijn vereist samenwerking tussen zorg en welzijn. Hoe pak je dat aan? Hoe vorm je bijvoorbeeld als maatschappelijk werker een bestendig samenwerkingsverband met wijkverpleegkundigen en huisartsen? De ervaringen van vijf vernieuwende samenwerkingsverbanden leert dat het begint met elkaar, en elkaars (toegevoegde waarde,) leren kennen. Doordat gemeenten kiezen voor deze integrale manier van werken, zullen zorg- en welzijnsorganisaties meer met elkaar samen moeten werken. De bestaande samenwerking tussen zorg en welzijn verloopt lang niet altijd soepel. Dat heeft onder meer te maken met de verschillende ‘talen’ die de sectoren spreken, losstaande financieringsstromen en vaak ook met vrees voor concurrentie. Waar zit het precies in dat de samenwerking soms wel en soms niet soepel verloopt? Wat zijn succesfactoren en drempels? Kortom, wat draagt bij aan een effectieve en soepele samenwerking tussen zorg en welzijn? De brochure Samenwerken tussen zorg en welzijn zet de succesfactoren op een rij.
Meer weten
- Download de brochure 'Samenwerken tussen zorg en welzijn: nu is de tijd' (pdf)
Bronnen
Bunnik, S., (2016) Gemeente moeten leren om te transformeren, Sozio, 1 febr. 2016 – pg.32.
In voor zorg, (2015), Samenwerken tussen zorg en welzijn: nu is de tijd, geraadpleegd op 27-5-2016, van http://www.invoorzorg.nl/ivz/literatuur-Brochure-Samenwerken-tussen-zorg-en-welzijn-nu-is-de-tijd.html
Wijeindhoven, Eerst jij, wij eindhoven, geraadpleegd op 27-5-2016, van http://wijeindhoven.nl/
(www.wijeindhoven.nl)