Nieuwe beroepen
Auteur: Kayleigh Verhoeven, gepubliceerd op 03-06-2016.
Alle nieuwe ontwikkelingen brengen in het werkveld ook 'nieuwe' beroepen mee. Doorgaans bestaande beroepen waarin een onderdeel extra wordt belicht. Ook ontwikkelingen met betrekking tot marktwerking, vergrijzing en oplopende zorgkosten dragen bij aan de vraag naar nieuw zorgberoepen. Enkele nieuwe beroepen staan hieronder kort toegelicht.
Physician assistant
De physician assistant is overgewaaid uit de Verenigde Staten. In Nederland bestaat het beroep sinds 2000. Per 1 januari 2012 zijn de bevoegdheden bij wet geregeld. De physician assistant is het beste te omschrijven als de rechterhand van een dokter, meestal een medisch specialist. Hij of zij beschikt over brede medische kennis en vaardigheden.
De physician assistant houdt spreekuren, voert medische handelingen uit, stelt behandelplannen op en coördineert de zorg voor patiënten. De handelingen vallen altijd onder de directe verantwoordelijkheid van een arts. Het beroep groeit. Nu al zijn er een kleine vijfhonderd physician assistants geregistreerd. In de Verenigde Staten zijn 60.000 physician assistants actief (de Persgroep Online Services B.V.2015).
Verpleegkundig specialist
De verpleegkundig specialist is te vergelijken met physician assistant, maar zelfstandiger en meer op verpleegkundige handelingen gericht. Dit beroep dat vroeger bekend stond als nurse practitioner, is in 1997 uit de Verenigde Staten komen overwaaien. Hij of zij houdt spreekuren, doet eventueel huisbezoeken, stelt soms diagnose en verricht medische handelingen. Dit alles gebeurt in samenwerking met bijvoorbeeld een arts van een ggz-instelling, ziekenhuis, verpleeghuis of een huisartsenpraktijk.
Praktijkondersteuner
De meest bekende in deze rij is waarschijnlijk de praktijkondersteuner. Hun aantal heeft de afgelopen tien jaar een hoge vlucht genomen, weet Nivel. In driekwart van de huisartsenpraktijken werkt er al een. De praktijkondersteuner is een direct gevolg van de behoefte aan een betere ondersteuning van het toenemende aantal patiënten met chronische ziekten en psychische klachten. Praktijkondersteuners helpen huisartsen bij het behandelen van patiënten met geestelijke of lichamelijke aandoeningen (zoals diabetes, astma en hart- en vaatziekten). Praktijkondersteuners zijn meer gericht op zorgpaden.
Anders dan bijvoorbeeld een verpleegkundig specialist mag een praktijkondersteuner geen diagnoses stellen en ook niet medicatie voorschrijven.
Pharmacy practitioner
Apothekers, die academisch zijn geschoold, verschillen sterk van niveau met apothekersassistenten (mbo). In dat gat duikt de pharmacy practitioner. Dit is een functie waarmee het Nieuwegeinse Antonius Ziekenhuis pioniert. Een pharmacy practioner is een zwaarder geschoolde apothekersassistent. Deze vormt een schakel tussen zorgprofessionals en patiënten. Hij of zij kan zelfstandig problemen met medicijnen opsporen en oplossen.
Nieuwe opleiding
Master Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn
Ben jij de schakel tussen techneuten en hulpverleners?
Is de praktijk voor jou de beste leeromgeving?
In het kort...
Als gevolg van digitale ontwikkelingen verandert de wereld van zorg en welzijn ingrijpend. Dankzij e-health, het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid(szorg), zijn cliënten in staat de regie te nemen over hun eigen gezondheid. De inzet van technologieën en digitale innovaties zoals smartwatches, domotica, online hulpverlening en psycho-educatie via internet is hierbij steeds belangrijker.
Wil jij cliënten de regie laten nemen over hun zorg? En ben jij al afgestudeerd aan een HBO-opleiding, mét werkervaring in zorg en welzijn? Sla dan de brug tussen zorg en techniek!