DEBAT OVER DE STELLING:

Voor het nemen van maatregelen om vallen te voorkomen, daarvoor is de cliënt 65+ ( met behulp van diens netwerk) zelf verantwoordelijk...

 Auteur; Natasja van Oorschot, april 2016

 

Uitleg ‘wat is een kettingdebat’

Het totale aantal deelnemers aan het debat zijn in twee groepen verdeeld. De voorstanders en tegenstanders zitten in rijen tegenover elkaar. Om en om komen voor- en tegenstanders aan de beurt. De eerste voorstander is de eerste in de rij en geeft een eigen argument. De eerste tegenstander reageert daar kort op of geeft een eigen argument. En zo gaat het verder tot het einde van de rij en dus iedereen een keer heeft gesproken.

 

Inleiding

De deelnemers aan het debat zijn studenten aan de Fontys Hogeschool Eindhoven. Allen zijn gediplomeerd verpleegkundige en werkzaam in de extramurale zorg. Samen nemen ze deel aan de duale variant van de HBO verpleegkunde.

 

De meeste val incidenten doen zich voor bij een toenemende groep ouderen, waarbij de val incidenten toenemen met het stijgen van de leeftijd. Vallen is een groot probleem voor de oudere cliënt, met veel gevolgen. Ter introductie een filmpje: “waarom valpreventie” (Vilans &VeiligheidNL,  2015)

https://youtu.be/3rAuftLL60g

 


Voorafgaand aan het debat hebben is de stelling voorgelegd aan de gehele groep en gevraagd wie voorstander is en wie tegenstander is. Hier kwam een evenredige verdeling uit naar voren.

 

Highlights uit het debat

De voorstanders van de stelling zijn: Isabel, Helma, Erzsy, Jolanda en Niels

De tegenstanders van de stelling zijn: Boyd, Cora, Ingrid en Kayleigh.

 

Voorstander Isabel:

Ik vind het aan de verpleegkundige om voorlichting te geven. Echter is het een taak van cliënt en familie dat iemand aan een valpreventie programma deelneemt. Familie kan vader/moeder stimuleren. Ik vind dat mensen zelf moeten zorgen voor aanpassingen. Mensen moeten zelf zorgen dat ze voldoende bewegen, ze zijn zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid. Je kan niet van de overheid verwachten dat die zorgen voor een goede bril, goed schoeisel. Zorgen voor je eigen gezondheid betekend ook goede voeding. Een slechte voedingstoestand kan ook een oorzaak zijn van een valincident. Maar al deze maatregelen brengen kosten met zich mee. Het kan zijn dat er financiële belemmeringen zijn bij de oudere. Toch ben ik van mening dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun veiligheid en gezondheid. De gemeente hoeft geen rollator aan te schaffen voor mijn moeder.

 

Tegenstander Boyd:

De ouderen zijn zich niet bewust van alle risico’s. Er is een kennistekort bij ouderen, zo weten ze bijvoorbeeld niet dat vitamine B12 tekort een risico met zijn mee brengt. Dat zijn feiten, dat is onderzocht. De signalerende taak ligt dus bij anderen in de omgeving waarbij een belangrijke taak is weggelegd voor verzorgend personeel. Slechts een kwart van alle ouderen kennen de risico’s. Ook dat is onderzocht. Daar moet iets aan gedaan worden, anders wordt het maatschappelijk probleem nog groter dan dat het nu al is. Ik vind niet dat je familie verantwoordelijk kunt maken. Dat kun je niet van kinderen van de ouderen verwachten.

 

Voorstander Helma:

Inderdaad kun je niet alles van kinderen verwachten. Voorlichting is een taak van de verpleegkundige. Dat neemt niet weg dat de verantwoordelijkheid voor het nemen van maatregelen zeker ligt bij de cliënt en diens netwerk. Zeker ook bij mensen die geen ziekte inzicht hebben. Wanneer er professionele zorg bij de ouderen thuis komt, dient er ook rekening gehouden te worden met de inrichting. Als de woning vol staat met meubels en er zijn vloerkleedjes heeft dit niet alleen gevolgen voor de cliënt maar ook voor de zorgverlener. Mensen moeten hun verantwoordelijkheid daarin nemen.

 

Tegenstander Kayleigh:

Er is wel degelijk een verantwoordelijkheid bij overheid gezien de hoge kosten. Als je het netwerk verplicht om hier de verantwoordelijkheid voor te nemen kan het zijn dat dit de relatie negatief beïnvloed.

 

Voorstander Erzsy:

Ik hoor veel “moeten”. Maar mensen hebben hun eigen verantwoordelijkheid in het leven. Er lijkt een beeldvorming dat ouderen geen keuzes kunnen maken ten behoeven van preventie. Ik mag hopen dat er zo niet wordt gedacht als ik op leeftijd ben. Als mensen zelf kunnen meedenken en invulling kunnen geven aan preventieve maatregelen dan krijg je een goede samenwerkingsrelatie. Kan ook verbetering van samenwerking/ relatie opleveren voor de verpleegkundige.

 

Tegenstander Cora:  
Verpleegkundige kan zorgen voor een effectieve werkwijze. Deze kan eerst screenen wat de oorzaken zijn. Er zit onwetendheid in, niet omdat iemand dat niet kan. Het is een samenspel van veel factoren, lastig om te weten welke factoren dit zijn. Oorzaken kunnen ook gelegen zijn in het gebruik van medicatie. Dus dan kan je toch niet verwachten dat mensen daar zelf de verantwoording voor nemen.

Voorstander Jolanda:
Door hogere maatschappelijke kosten moet ook de oudere cliënt verplicht zijn steentje bij te dragen. Iedereen heeft immers de plicht daar bijdrage aan te leveren. Het is waar, niet iedereen heeft een goede kijk op risico’s die er zijn. Daarom goede splitsing tussen acties van zorgmedewerkers en de acties waar de cliënt zelf verantwoordelijk voor is.

Taken van de zorgmedewerkers kunnen zijn: adviseren in preventieve maatregelen, ondersteunen, inschakelen van de fysiotherapeut, huisarts. De zorgmedewerker kan de achterliggende oorzaken achterhalen.
Verder zijn er veel acties voor de cliënt zelf. Bijvoorbeeld zittend douchen.

Tegenstander Ingrid:
Maatschappelijke kosten in verband met ziekenhuisopnames en dergelijke, vind ik geen reden om de verantwoording bij mensen zelf te leggen. De professional kan handvaten bieden: advies geven aan oudere cliënten. Hoezo is klant zelf verantwoordelijk voor valpreventie. 1 op de 5 situaties  is uit bed vallen de oorzaak: Dan blijkt dat de professional is vergeten het alarm te geven. Waardoor de cliënt onbedoeld risico neemt door zelfstandig uit bed te komen. Mogelijk moet eerst professionals nog geschoold worden in de risico’s die er zijn.

Voorstander Cora:

Het is heel belangrijk om eerst een goede analyse te maken van de risico’s, een screening. Daarop moet een effectief persoonlijk behandelplan worden gemaakt. Mee eens, huisarts moet hulpmiddelen aanreiken, Het is aan de cliënt en mantelzorger om actie te ondernemen.

 

 

Feedback op het kettingdebat over valpreventie

De stelling had zich beter specifiek op de thuiszorg kunnen richten. Vraag aan de debaters wat ze makkelijker vonden: zelf een argument bedenken of reageren op de ander? Meestal zie je dat in het heetst van de strijd debaters vooral op elkaar reageren. Dat gebeurde niet, ieder had zijn eigen standpunt. Het is goed om na te gaan wat de tegenpartij niet heeft gezegd (of zelfs verzwegen). Maar niemand ging echt in op de begrippen; wat zijn de risico’s precies, welke preventieve maatregelen zijn er?

Deze manier van debatteren heeft als voordeel dat iedereen wordt gehoord. Iedereen komt aan de beurt.